tiistai 1. lokakuuta 2013

Toban tulivuori ja ihmislajin kehitys

Juha Valste (s. 1945) on kirjoittanut ihmisen alkuperästä kolme teosta
kuva Elias kirjailijat

Ollitapio Pursiainen antaa kommentissaan tähän blogiin mielenkiintoisen teeman nykyihmisen ajoilta ja viittaa kahteen suomalaiseen tietokirjailijaan:

"Nykyisen ihmiskunnan juuret kantavat Toban tulivuoren purkauksesta selvinneeseen pieneen ihmisryhmään, joka eli Afrikassa noin 70 000 vuotta sitten. Juha Valsteen kirjoista löytyy vähän tietoa tästä kuten myös Juhani Kakkurin, jotka molemmat ovat kirjoittaneet kiinnostavia tutkimuksia geologiasta ja paleontologiasta.

Juha Valste on paleoantropologia ja Juhani Kakkuri on vulkanologi. DNA-tutkimuksen mukaan Eeva on elänyt Afrikassa juuri Toban purkauksen aikoihin ja Aatamin geenit viittaavat myös sinne suuntaan. Luulen, että Juhan ja Juhanin kirjoista löytyy lisää tietoa näistä DNA-tutkimuksista."


Toban tulivuorenpurkaus
"Tulivuorten ja maanjäristysten toiminnan moninaisuutta kirja konkretisoi esimerkkitapauksin. – Kaikestahan ei voi kertoa, kun maapallolla on noin 1 500 toimivaa tulivuorta ja maa järisee noin 500 000 kertaa vuodessa. – Varhaisin esitelty tapaus on Toba, joka purkautui noin 73 500 vuottasitten Indonesiassa Sumatran saarella ja jonka valtava tuhkapurkaus ajoi ihmisen lähes sukupuuton partaalle. Nuorin esimerkki on vuonna 2004 lähes samoilla seuduilla Intian valtameressä sattunut maanjäristys, jonka synnyttämä jättiläisaalto vaati yli 225 000 ihmisen hengen. Tässä turmassa menehtyi myös 178 suomalaista."

Leena Rossi esittelee teosta Ken Rubin,  Tulivuoret ja maanjäristykset (Tammi, 2008).


Juhani Kakkuri
Suomen Geodesian laitoksen emeritusprofessori Juhani Kakkuri on kirjoittanut monia tieteellisiä julkaisuja ja myös yleistajuisia teoksia maapallomme piirteistä. Katso hänestä esimerkiksi versita.com.

En löydä mitään viittauksia, joissa Juhani Kakkuri olisi erityisesti kirjoittanutToban tulivuorenpurkauksesta.


Juha Valste
Juha Valste (s. 1945) on suomalainen biologi, tietokirjailija ja Suomen Luonto -aikakauslehden toimittaja.
Valste on kiinnostunut erityisesti aavikoiden ja savannien luonnosta, joihin hän on tutustunut Afrikassa ja Uudella mantereella. Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan hän on tehnyt vuodesta 1984 lähtien yhdeksän omatoimista matkaa, joista pisin on kestänyt puoli vuotta ja lyhimmät kuukauden. Tavallisin majoitusmuoto on ollut oma teltta ja paikasta toiseen on siirrytty vuokratulla henkilöautolla tai maasturilla, pisimmällä matkalla paikan päältä ostetulla pikkubussilla.

Valste on 1990-luvun alussa perustetun, nisäkkäiden suomenkielisiä nimiä uudistavan Nisäkäsnimistötoimikunnan jäsen. Vuosina 1995, 2005 ja 2012 hän on julkaissut kolme kirjaa ihmisen evoluutiosta esitellen kussakin niistä ajankohdan uusimpia tutkimustuloksia aiheesta.

Valikoituja teoksia 
Valste, Juha: Ihmisen kehitys. Kirjayhtymä, 1991.
Valste, Juha (päätoim.): Suomen luontotieto 1–4. Helsinki: WSOY, 2005–2006.
Valste, Juha: Apinasta ihmiseksi. WSOY, 2004.
Valste, Juha: Suomen luontotiede. WSOY, 2005.
Valste, Juha: Ihmislajin synty. Helsinki: SKS, 2012.
lainattu wikipediasta


Kiitos Ollitapio näistä vinkeistä. Nämä varmasti kiinnostavat minun ohellani muitakin tämän blogin kirjoittajia ja lukijoita!

Jos oikein ymmärrän...

Esität, että nykyihmisellä on lopulta yksi esiäiti ja esi-isä, eräänlainen "Aatami ja Eeva", koska Toban tulivuoren valtava purkaus Sumatralla oli vähällä hävittää homo sapiensin sukupuuttoon. Tällaista elämän massatuhoa on maapallolla toki tapahtunut, kuten itsekin olet viitannut.

Esität, että kaikkien ihmisten DNA viittaisi yhteen ainoaan kantaäitiin, joka selvisi hengissä noin 73000 vuotta sitten tapahtuneesta ekokatastrofista.


Nykyisen käsityksen mukaan homo sapiens neanderthalensis on kuollut sukupuuttoon runsaat 20.000 vuotta sitten.

Afrikan SAN kansa on DNA tutkimusten perusteella tuon maanosan ja koko maailman vanhinta ihmisrotua.

Australian aboriginals ovat eronneet muusta homo sapiens sapiens porukasta hyvin kauan sitten.

Koska ihmisen perimä (genome) on selvitetty vasta äskettäin ja sisältää valtavasti informaatiota minun on vaikea tältä seisomalta omaksua ajatusta, että olisi jo selvitetty DNA perusteella kaikkien ihmisten yhteinen alkuperä.

Mutta olen ennenkin ollut väärässä!


6 kommenttia:

  1. Ollitapio, luvallasi kopioin tämän tekstin myös Missä sinä olet, Aadam? Blogiin http://moletadam.blogspot.com/2013/10/toban-tulivuori-ja-ihmislajin-kehitys.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mikolle. Juhani Kakkuri on kirjoittanut mm. kirjat Tulivuoret ja Muuttuva maa, joissa on mainittu Toban tulivuoren purkaus. Matt Ridleyn kirjassa Geenit, kokemus ja ihmisenä oleminen kertoo myös ihmisen yhteisistä juurista Toban tulivuoren purkauksesta selvinneeseen ihmisryhmään, joka siis eli Afrikassa. Tarkemmin vilkaistuani Franz Boas ei maninnut mitään Tobasta, joka on kuitenkin ollut syynä hänen tutkimaansa pullonkaulaan. Matt Ridley mainitsee hänen tutkimuksensa kirjassaan, jossa jo esitettiin Afrikka ihmisen alkukotina. Minä siis uskon Afrikan Genesikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuot tässä esiin varsin mielenkiintoisen asian, jota en tarpeeksi tunne. Olen silti skeptinen Toban pullonkaulaan, josta selvinneet olisivat kaikkein meidän esi-isiä ja -äitejä, ottaen huomioon ihmislajin laajan levinneisyyden jo tuohon aikaan alle miljoona vuotta sitten.

      Olen myös skeptinen aikamme geenitutkimuksen mahdollisuuksista todistaa näin radikaaleja väitteitä - DNA näytteiden määrä toki kasvaa räjähdysmäisesti joka päivä.

      Poista
    2. Juhani Kakkuri on tutkinut enemmän noita tulivuoria. Jossakin vanhassa julkaisussa, ehkä Tiede, on muistaakseni juttua Tobasta.

      Poista
  3. Neandertalilaisten väitetään risteytyneen nykyihmisen kanssa. Siitä on ollut ohjelma Teemalla, joka on ehkä viellä nähtävissä Ylen Areenassa.

    VastaaPoista
  4. Juha Valsteen luento löytyy Youtubesta. Siinä on Toban purkauksesta. http://youtu.be/yX-RO5H4HqY

    VastaaPoista